Blog Rasmi Maahad Tarbiyah Islamiyah Al Ansar (MTIAA)

KEDAI Buku Online Anda

Saudara-saudari juga dijemput untuk ke kedai buku DAMAI BOOK CAFE [sila klik]
*************************************************************************************************

WANG di hujung JARI anda!!!!!!!!!

Saturday, June 18, 2011

BERGESALAH!

Dilema ibu bapa, itulah perkara yang sering saya telekuni. Pelbagai lontaran ibu bapa mengenai anak, samada secara telifon, berjumpa empat mata atau email. Terbaru email ini (seperti gambar)
memasuki 'inbox' saya.
Rata-rata ibu bapa gelisah dengan perkembangan anak terutama apabila meningkat remaja. Antara kalam yang biasa saya dengar ialah

" Ustaz, anak saya ini dahulunya baik dan rajin ke surau. Tapi sekarang sejak dia berkawan. Cakap saya pun dia lawan ustaz."

"Ustaz, saya tak tahu dah nak buat apa dah anak saya ni. Nasihat sudah, rotan pun sudah. Tapi semuanya sia-sia ustaz."

dan paling mengementarkan hati saya dan sesekali menyebabkan saya tersenyum menekuni gelagat sebilangan ibu bapa yang menghamburkan ayat ini; " Ustaz, tolonglah saya ustaz. Buatlah apa saja agar anak saya ni jadi baik ustaz!."

Inilah antara lontaran-lontaran yang keluar akibat dari kerisauan yang sangat. Namun kerisauan ini timbul setelah zuriat itu telah dibentuk, dicorak dan diwarnai selama 13 tahun, 14, 16 tahun, 17 tahun sehinggalah ada yang sudah mencapai umur hampir 20 tahun sejak kelahiran.

Kenapa saya sebut begini?

Wahai rakan ibu bapa, mari kita lihat contoh ini. Seseorang yang sakit, stroke, kencing manis, kanser, darah tinggi malahan obesiti. Adakah disebabkan makanan yang mereka makan semalam atau 1 minggu lepas atau 1 bulan lepas atau 1 tahun lepas. Jawapannya saya yakin semua rakan ibu bapa bersetuju dengan saya 'TIDAK'. Atas dasar inilah saya letakkan ayat di atas 'sejak kelahiran'.

Wahai rakan suami isteri, ibu bapa, mari kita bertanya sebentar pada diri kita.

- Bagaimana akhlak kita ketika bergaul bersama isteri atau isteri kita
- Apakah sinetron yang ditonton oleh ibu dan bapa apabila sampai saja di rumah setelah letih seharian bekerja yang pada ketika yang sama si ibu sarat mengandung.
- Apakah hidangan telinga dan mata anak kita ketika pembesaran mereka dari bayi hingga kanak-kanak.
- Apakah lafaz ungkapan kita ketika kita menghadapi kenakalan anak-anak.

Ohhhhhhhh! pelabagai sudut rakan ibu bapa yang perlu kita sesuluri. Ini belum lagi kita bicarakan sikap dan akhlak kita ketika zaman bujang, cara pemilihan calon isteri atau suami. Zikir harian yang samada zikir keduniaan atau zikrullah.

Ya! sememangnya ini semua telah lepas dan berlalu serta anak pun sudah besar. Kenapa perlu digali semula perkara ini. Fahamilah, ia bukan untuk digali tapi perlu dimuhasabahi.
Jika penyakit kritikal pada hari ini disebabkan oleh krisis gaya hidup dan gizi (makanan) sejak puluhan tahun yang lepas. Samalah dalam perkara ini. Anak ini telah mengalami krisis akidah dan keimanan yang seterusnya memberi menimbulkan krisis akhlak selama belasan dan puluhan tahun.
Maka sudah pasti untuk mengubatinya perlu mengambil masa yang memerlukan kesabaran serta berkekalan iaitu istiqamah.

Pernah suatu ketika seorang bapa bertanya, "Berapa lama agaknya ustaz ambil masa untuk anak saya pulih semula akhlaknya". Saya hanya tersenyum. Belum sempat lidah saya menari menyambungi perbualan. Seorang rakan lain mencelah "Masa anak kau tengah baik dulu, anak-anak kau yang pandai-pandai, kau tak nak hantar sekolah agama. Bila dah teruk macam ni baru kau nak hantar sini. Apa kau ingat sekolah agama ni tempat buangan, pusat pemulihan".

Saya sendiri tak sangka bahawa ayat ini keluar dari rakan yang menemani bapa tersebut. Namun inilah realiti sikap kita. Kita mengalami krisis keimanan. Hingga membutakan kita memberi aula (keutamaan) terhadap nilai kehidupan serta nilai Rabbani. Kita menyusuri hidup serta membentuk anak dengan SAYANG AKHIRAT CINTA DUNIA. Buktinya dalam pergaulan saya, saya kerap mendengar kata-kata ini.

"Anak saya tadika di S...........R........., walaupun gurunya bukan Islam tapi puas hati. Anak saya kecil-kecil lagi dah fasih bahasa Inggeris".

"Tahun satu nanti saya akan masukkan anak saya di SRJKC. Saya lihat anak jiran tu mahir berbahasa cina".

Berikutan, 10 tahun lagi (dari pengalaman) saya gusar. Ibu bapa yang sama datang berjumpa pemilik institusi seperti saya ini lalu dengan nada pasrah mengatur kata "Ustaz, anak saya ini pandai ustaz, bijak ustaz, fasih berbahasa inggeris dan madarin ustaz. Tapi lagi fasih dia melawan nasihat saya ustaz".

Maka rakan ibu bapa. Marilah kita dalam menyusuri kehidupan ini CINTAILAH AKHIRAT SYUKURILAH DUNIA. Kita berhabisan duit, tenaga untuk anak kita ke arah dunia. Mungkin anak kita akan selesa hidup di atas muka bumi ini 20 tahun atau 30 tahun sebelum menemui ajal.

Ingatlah ibu bapa sekalian. Bagaimana kehidupan yang bakal mereka tempuh pada kehidupan yang tiada tempoh tahunnya. Yang lebih panjang dari 30 tahun, 30 000 tahun, 30 000 000 tahun, 30 000 000 000 tahun.

Kita boleh berkorban RM 30 000 untuk anak kita sejahtera kehidupan 30 tahun di dunia. Kita mampu berusaha 30 kali ganda untuk anak kita berjaya kehidupannya 30 tahun di dunia. Kita gagah berkorban 30 kali pengorbanan untuk anak kita 'bahagia' kehidupannya 30 tahun di dunia. Namun untuk AKHIRAT?????????????????

Ada yang melahirkan hasrat ini kepada saya (seperti email di atas). "Kami bukan tak mahu hantar ke sekolah Maahad, tapi prasarana, makanan, tempat tidurnya amat tidak selesa. Kesian ustaz budak-budak ni".

Timbal saya sangat mudah, tapi memerlukan renungan yang teliti dan mendalam.
Pernahkah kita terfikir Muhammad kekasih Allah s.w.t. itu kenapa Allah letakkannya dari kecil hidup dalam kesederhanaan. Yatim dalam pelukan dan kasih sayang bapa. Sekelumit dalam kasih ibu. Mengembala meniti pentas hidup. Berdagang mengetuki pintu rezeki.
Mengapa Allah tak lahirkan saja Rasulullah dari keluarga Hartawan. Yang boleh membawa Rasulullah itu berjawatan. Yang tak perlu menuntut Rasulullah tidur pada lambungan yang keras, mengikat perut pada kebanyakkan hari. Bahkan selesuri inilah ranjau kehidupan manusia AGUNG KEKASIH ALLAH S.W.T.


Selagi kita diberikan ROH anak kita masih bernyawa, kita masih ada masa BERGESALAH, jangan lewatinya.


Wallahualam!
No comments: