Blog Rasmi Maahad Tarbiyah Islamiyah Al Ansar (MTIAA)

KEDAI Buku Online Anda

Saudara-saudari juga dijemput untuk ke kedai buku DAMAI BOOK CAFE [sila klik]
*************************************************************************************************

WANG di hujung JARI anda!!!!!!!!!

Wednesday, July 22, 2009

MasyaAllah LaQuwataillah Billah

Bagi pembaca yang masih ingat bahawa saya pernah menulis pada post terdahulu mengenai 'Latihlah Anak Dengan Kesempurnaan' (bagi yang belum baca sila tekan pada tajuk).

Secara ringkasnya saya mengajak kita sebagai ibu bapa bersama dengan anak-anak bukan sahaja mengerjakan yang makruf, tetapi turut mencegah kemungkaran bersama. Tunjuk dan buktikan kepada mereka bahawa Islam ini syumul. Bukan sahaja menfardhukan solat, puasa, zakat dan pelbagai amalan-amalan lagi bahkan menuntut mencegah perkara-perkara mungkar. Bukan sahaja pada diri tetapi turut terhadap masyarakat sekeliling.


MasyaAllah LaQuwataillah Billah

Seperti biasa setiap petang aku akan mengambil 3 orang anak-anak ku di Putrajaya. Iaitu di rumah kawanku sebagai transit dari sekolah mereka di Sri Al Amin Bangi. Pastinya sebaik sahaja mereka memasuki kereta, berbagai laporan dan celoteh yang mereka akan sampaikan pada ku. Tapi kali ini (Rabu - 15 Julai 2009) bunyi celotehnya agak lain.

"Abi tadi Along (10 tahun), Angah (8 tahun), Muhammad Muzakkir (6 tahun), Nabilah (9 tahun), Nasibah (8 tahun) nampak ada kakak dan abang berpeluk dekat 'bus stop' depan tumah Nabilah." Anakku Nur Nasihah memulakan bicara.
" Ya! jadi, apa yang along buat?." Tanya ku.
" Along ingat macam abi cakap dulu, kita orang pun pergi dekat kakak tu."Jawap Nur Nasihah

Berikut adalah perbualan antara mereka dengan 'kakak' yang dimaksudkan:
Along & kawan2: " Assalamualaikum kakak, kakak siapa nama?."
Kakak: " Waalaikummussalam, Adila."
Along & kawan2: " Kakak! yang lelaki tu tadi siapa?."
Kakak: "Ohhh, kawan."
Along & kawan2: "Tadi kami nampak kakak berpeluk dengan kawan kakak tu. Perbuatan macam tu Allah marah kakak, boleh masuk api neraka."
Kakak: Terkedu seketika
Along & kawan2: "Assalamualikum kakak, kami pergi dahulu.

"Lepas tu kan abi kami nampak kawan lelaki kakak tu datang senula. Dia terus duduk dekat dengan kakak Adila. Tapi kakak Adila lari-lari. Lelaki tu cuba rapat lagi, tapi kakak Adila tetap mengelak." tambah Nur Nasihah dengan penuh minat.

" Ah, kan abi dah kata. Jangan takut tegur orang buat maksiat, sebab Allah ada bersama kita. Kalau dia apa-apakan kita sekalipun dan kita mati akibat dari itu. Kita akan mati syahid."
sambil dalam hati ku menyebut 'MASYA'ALLAH LAQUWATAILLAH BILLAH' (lafaz yang sebaik di sebut apabila ingin memuji anak-anak)

" Ya Allah! jadikanlah anak-anak ini sebagai Quratia'yun....AMIN"

2 comments:

PalTel said...

kesima bila membayangi macamna mereka menegur.. ringkas dan padat! xperlu mantik atau berbunga.

haibat(credit to their parents). masyaalah!

aster @ citra sufi said...

alhamdulillah..

even mak saudara dia x nekad macam tu..huhu.

inilah wajah-wajah dai'e masa hadapan..insya Allah